torsdag 31 december 2009

Gott Nytt År!

Tittar in en snabb sväng för att hälsa alla ett Gott Nytt År!
Och att vi precis såg en Stenknäck vid foder bordet. Det är inte ofta det händer.

Tills vi ses nästa år.

tisdag 29 december 2009

Trädgård i vinterskrud

Först och främst. God fortsättning på er. Hoppas att eran Jul varit lika bra som våran. Den fick ju förbli vit, så vi har testat olika pulka backar. Vad kul man kan ha.Men nu hemma igen med ny snö kommen och klart fint väder så gick jag runt lite i trädgården och fotade. Det var ju meningen att min blogg skulle handla om min trädgård i första hand men det har blivit allt annat, så nu kommer ett antal blider från min trädgård i vinter skrud.

Mitt randgräs som sticker upp ur snön. Det finns även funkia, lavendel, näva och pion i denna rabatt under snön.

Här sticker blomstänglarna från mina dagliljor upp. Har missat att ta bort dom.

Bredvid lekstugan har jag två uppbyggda bäddar med smultron till barnen och mitt i dom sitter en spira som är tänkt att det ska klättra sockerärtor på, och mot väggen sitter en vinranka.

Här står park bänken mot söder väggen av huset och väntar på att vårens varma solstrålar ska komma så man kan sitta där och njuta.

Här är min rosen portal som jag fick i 30 års present. Rosorna har verkligen växt till sig under åren, men dom har inte nått sin fulla höjd på 4 meter än. Det är tänkt att det ska sättas dit ett par grindar vid tillfälle.

Och på norrsidan av huset står ett av våra största körsbärsträd. Den har som grannar en schersmin, ölandstok, gamla rosa rosor och mina favoriter en jätte buske med vita rosor och en häck i samma ros. Vet ej namnet på dom. Dom planterades av förra ägarna och dom blommar i mängder. Det kommer att komma bilder på den när sommaren väl är här.

Tills vi ses nästa gång.

söndag 20 december 2009

4:e Advent

är kommen och idag har vi hunnit med en hel del. Morgonen började med att alla vakna tidigt. Nere i köket blanda jag färdigt sötpotatislådan som jag börjat på igår kväll, så innan frukost stod dom i ugnen.


Efter frukost så städades det lite och sen så kläddes granarna. Lilltjejen ville ha sin vid fotänden på sin säng och där står den.
Sen blev det dax att klä stora tjejens gran och hon vill alltid ha hjälp att sätta upp ljusen sen fixar hon resten själv.
Och nere i vardags rummet står våran gran. Alla är tyvärr av plast men dom fungerar bra ändå. Vi är ju aldrig hemma under julen så vi klär granarna lite tidigare. Men när jag bodde hos mina föräldrar så klädde man granen dagen innan samtidigt som man koka skinkan och tittade på Beatrice Potters sagor på TV:n.
Och på eftermiddagen blev det adventsfika efter att vi varit ute och åkt bob med barna och skottat undan den nya snön som fallit under natten och dagen. Äntligen är vinter här!
Jag hoppas att ni haft en lika bra 4:e advent som jag haft. Nu börjar jul stämmningen att infinna sig. Hoppas att det håller i sig.

Tills vi ses nästa gång.

torsdag 17 december 2009

Tossor


Efter mycket om och men så har det blivit ett par tossor som passar. Jag började sticka ett par åt lill tjejen som tog lång tid att få som dom skulle vara. Men med lite hjälp av min mamma så fatta jag instruktionerna. Och dom blev färdiga i ett nafs. Sen skulle dom tovas i maskin. Men när jag öppnade maskinen så var tossorna så små att dom passat på en ny född. Så dom fick bli prydnads tossor till min stick korg. Efter dom började jag med ett par till min äldsta tjej. Stickningen gick fort till dessa, och så fick vi tänka om lite när det gällde tovningen. Och nu funkade det. Vi fick köra dom 2 gånger och sen dra lite i dom. Dom blev lite olika storlekar men det är väl för att jag har lite svårt att hålla masktätheten när jag stickat med nummer tio på stickorna men fina blev dom. Så nu får jag testa att göra ett par till till lill tjejen.


Nu har även snön gjort sitt intåg på riktigt så nu är det kallt och lite ljusare ute. Man kanske kan få en vit jul trots allt.

Ha det bra tills vi ses nästa gång.

söndag 13 december 2009

Advent


Då var det Söndag, Lucia och 3:e Advent. Har inte märkt så mycket av något av det. Har hållt igång hela dagen med att rensa upp i ett rum vi har där allt som inte används hamnar och tvätten förstås. Men Lucia fick vi se i fredags på dagis. Ett litet gäng lucior, stjärngossar, tomtar och pepparkaksgubbar som var jätte söta och sjöng jättebra och ibland väldigt högt. Efteråt blev det prat med föräldrar man inte träffar så ofta och gott fika. Hon var inte så glad över att alla skulle ta kort på henne. Men hon är lika söt för det.

lördag 12 december 2009

Huskurer


Tidigare under hösten var jag och min man till Loka Brunn spa en helg och njöt av god mat och lugn och ro utan barn. Då gick vi även igenom deras örtagård och hittade olika växter vi inte hört talas om förrut och andra vanliga. Sen blev det dax att beställa från jultidningarna som många barn säljer och där hittade vi en bok vid namn: Huskurer och läkekonster. Denna bok har nu kommit in i vårat hem och förkylningstider som det är så testar vi ett timjan te. Det smakar gott. Får se om det hjälper också.
"TIMJAN
Timjan har man nästan alltid hemma i kryddskåpet. Av denna utsökta matkrydda går det lätt att ordna ett lenande och bakteriedödande varmt te. Tag en tesked timjan per kopp kokande vatten. Drick då och då under dagen." text tagen ur Marguerite Walfridssons bok Huskurer och läkekonst.

måndag 7 december 2009

Advent


Hej i stugorna eller lägenheterna förstås. Nu har 2:a Advent varit. Tiden går så fort. Nu har mina tomtar börjat att titta fram. Jag brukar alltid ha problem med vart jag ska ställa alla som jag samlat på mig i present från min mamma. Brukar alltid få en varje år till pepparkaks baket 1:a Advent och så också i år. Men nu när dom andra också kommit fram så känns det som om jag skulle vilja ha några fler. Det finns platser i huset kvar där det känns som att det skulle stå en tomte på. Jag saknar även röda rosetter och vita hjärtan till mina julgardiner. I år har det varit roligare att pynta för ni andra bloggare ger så mycket ideer och inspiration.
Men en sak som jag inte hunnit med än är Julkorten. Dom brukar ligga färdiga ett bra tag före 1:a Avent men inte i år. Har fortfarande inte bestämt om jag ska pyssla ihop egne eller vara slö och köpa färdia. Tyvärr kommer det nog bli det sist nämnda på grund av tids brist, men jag får hoppas att min planering blir bättre tills nästa gång. Ha en bra vecka. Tills vi ses nästa gång.

torsdag 3 december 2009

Dofter.


Idag när jag kom hem så möttes jag av en ljuvlig doft. Mina hyasinter hade slagit ut. Och jag hade missat det av någon anledning. Dom har blivit ljust, ljust rosa och luktar ljuvligt.

Här om dagen var jag tvungen att vara hemma och ta hand om sjukt barn och fick då se en strålande sol. Den var efterlängtad. Synd bara att man inte hade tillfälle att vara ute i den.

Och nu har Kung Bore varit framme och spritt fin vit rimmfrost över träd, buskar och gräs. Och kylan blev bitande kall fast det bara är några minus grader. Men skillnaden mellan plus tio till minus sex på två dagar är rätt drastisk. Men vi hoppas att snön snart ska infinna sig så att man kan få lite Jul stämning.

Ha det bra tills vi ses nästa gång.